Yaratıcı Drama Teknikleri nelerdir? Nasıl ve neden kullanılır merak ediyorsanız, yazımda sizin için bolca faydalı bilgi var.
Yaratıcı Drama uygulamalarının birçok tekniği var.
Bu teknikler atölyeyi planlayan lider tarafından atölyenin sürecine göre belirlenmektedir. Her teknik her drama sürecinde mutlaka kullanılacak diye bir kural yoktur. Ancak sürecin hedefine giden yolda bu teknikler katılımcılara büyük kolaylık sağlar ve onlara yol gösterir. Bu tekniklerin süreç içinde doğru bir biçimde kullanılması yaratıcı drama liderinin bilgi, beceri ve yaratıcılığı ile doğru orantılıdır.
Bunlardan en başlıca olanı daha önceki yazılarımda da sık sık adı geçen rol oynama ve doğaçlama tekniğidir. Bu tekniğin içeriğine, aşağıda bulabileceğiniz ” Yaratıcı Dramanın Aşamaları” başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz.
Yaratıcı Drama Teknikleri
Ben bu yazımda ise diğer tekniklerden bazılarına kısaca değinmek istiyorum.
Bilinç Koridoru
Sürecin bir karakteri konu hakkında karar vermekte zorlanıyorsa kullanılan yöntemdir. Diğer bir deyişle bir ikilem söz konusuysa karar vermesinde yardımcı olmak için uygulanır. Katılımcılar yüzleri karşılıklı birbirine bakacak şekilde 2’ye ayrılarak bir koridor oluştururlar. Karakter bu koridordan yavaşça geçerken koridoru oluşturan diğer katılımcılar onun yapmasını istedikleri seçimi bir cümle ile ona söylerler. Bir anlamda karakterin iç sesini oluşturular. Koridorun sonuna gelindiğinde kişi kararını vermiş olur.
Dedikodu Halkası
Sürecin karakteri hakkında abartılı bilgi aktarımını içerir. Katılımcılar bir halka biçiminde ya da karışık yürüyerek birbirleriyle fısıltılı olacak biçimde konunun kahramanıyla ilgili dedikodu yaparlar. Karakter bu esnada halkanın ortasında durur. Bir kişi yapılan tüm dedikoduları diğer karakterlere aktarır. Genellikle gerilimi arttırmak için kullanılır.
Donuk İmge
Katılımcılara bireysel ya da küçük gruplar halinde bir konu verilir. O konuyu sözsüz ve hareketsiz olarak bedenleriyle canlandırmaları istenir. Bir anlamda vücutlarını heykel gibi kullanırlar ve konuyla ilgili duygularını ve düşüncelerini bedenleriyle ifade ederler. Her bir donuk imge diğer katılımcılar tarafından yorumlanır. Bazen de bir canlandırmaya başlamadan önce ya da sonunda kullanılmaktadır. Hem izleyiciyi ve canlandırmayı yapan grubu canlandırmaya hazırlar, hem de canlandırmanın sona erdiğini izleyiciye hissettirir.
Sıcak Sandalye
Bir Karakter diğer katılımcılara yüzü dönük olacak biçimde sandalyeye oturur. Diğer katılımcılar drama süreciyle ilgili olarak bu karaktere sorular sorarlar. Diğer katılımcılara da roller verilebilir. Örneğin gazeteci gibi. Katılımcıların işlenen konunun ya da karakterin başka yönlerini bulmalarında etkili bir tekniktir.
Rol Kartları
En işlevsel ve sık kullanılan tekniklerden biridir. Karakterler ve canlandıracakları dramatik durumla ilgili detaylı bilgi içerir. Canlandırma yapan katılımcılar aynı dramatik durumu canlandırırlar ancak birbirlerinin rol kartlarında yazan karakter detaylarından haberleri yoktur. Karakterlerin canlandırma esnasında daha spontane olmasını sağlar.
Şu ana kadar bahsettiğim teknikler benim atölyelerimde daha sık kullanmayı tercih ettiğim ve daha sık karşılaşılan tekniklerdi. Yazımın başında da belirttiğim gibi yaratıcı drama sürecinde katılımcıları hedefe götüren birçok teknik bulunuyor. İlerleyen dönemlerde ara ara diğer tekniklerden de bahsetmeye çalışacağım….
İlk Yorumu Siz Yapın